noutati pepetour excursii in canoe alte excursii echipa pepetour poze din excursii jurnal de calatorie diverse articole case de vacanta  
  © Equillon Group   
    Equilibrium
    20 de reguli la munte
    „Ai grija ce spui, ai grija ce asculti, ai grija ce gandesti”
    Rucsacul si umplerea lui
    Focul - prieten, nu dusman
    Utilitatea parazapezilor
    Apa la munte
    Tabel cu durata de viata a deseurilor
    Decalogul lui Luis Trenker din cartea “Meine Berge”
    In miez de noapte undeva in Anina
    Ce au făcut broaştele în noaptea de 23 - 24.august.1992?
 Focul - prieten, nu dusman
Sfaturi pentru ca focul să nu-ţi devină duşman (sfaturi pepetour)

Vii după un timp acasă..., după ce ai umblat prin locuri frumoase, după ce ai văzut şi auzit multe, după ce ai povestit şi ai cântat la focuri de tabără. Poate-ţi pică fisa să scoţi cortul pe undeva la aerisit... şi cum te uiţi tu aşa la el, observi şi te miri cum de au apărut în prelata cortului găurelele alea mici. Cu siguranţă nu seamănă cu partea aia din cort, care s-a rupt, când a trecut prin faţa cortului, vaca aia neatentă, care bântuia flămândă prin poiană, căutând săraca, un smoc de iarbă; dar nici cu partea aia de cort pe care ai rupt-o chir tu când te-ai agăţat de ancoră. Pe moment nu-ţi dai seama de unde găurelele alea, dar eşti sigur că pe viitor, când va ploua, vei simţii ceva în cort, pe pielea ta.
Cu mustrări de conştiinţă, te duci în cameră şi fără să vrei... auzi la ştiri că tocmai în zona în care ai fost tu... cu cortul tău, a izbucnit un incendiu. Ţi-ai adus aminte că nu ai stins focul înainte să pleci din tabără. Te cutremuri, înroşeşti, îţi aminteşti că tu aruncai ţigări în pădure fără nici o jenă şi acum toate acele locuri frumoase, nu mai sunt, poate ai fost chiar tu ultimul care le-ai văzut. Dacă nu ai fi fost aşa de neglijent, nu se întâmpla nimic, puteai să revezi şi altă dată acele locuri frumoase şi bineînţeles locuri de care s-ar fi bucurat şi alţii.
Dar, ca această poveste să nu apară la un moment dat în trecutul tău, e bine să-ţi completezi cunoştinţele cu câteva sfaturi.

• Focul nu se face la o distanţă mai mică de 10 m de copaci sau de cort.
• Locul pe care urmezi să
    mai departe >>
Ing. PETER GROPSIAN
ghid national de turism & monitor de schi
pepetour@equillon.ro
0745 354924
Ultimele vesti pepetour via email: