noutati pepetour excursii in canoe alte excursii echipa pepetour poze din excursii jurnal de calatorie diverse articole case de vacanta  
  © Equillon Group   
    Equilibrium
    20 de reguli la munte
    „Ai grija ce spui, ai grija ce asculti, ai grija ce gandesti”
    Rucsacul si umplerea lui
    Focul - prieten, nu dusman
    Utilitatea parazapezilor
    Apa la munte
    Tabel cu durata de viata a deseurilor
    Decalogul lui Luis Trenker din cartea “Meine Berge”
    In miez de noapte undeva in Anina
    Ce au făcut broaştele în noaptea de 23 - 24.august.1992?
 Rucsacul si umplerea lui
Rucsacul şi umplerea lui (sfaturi pepetour)

Rucsacul "trebuie clădit" cât mai pe verticală. Pe cât posibil, evită să agăţi de rucsac (oale, haine,etc.) sau să te extinzi cu buzunare pe lateral  coboară centrul de greutate al rucsacului... ideea este să "urci" centrul de greutate cât mai sus.
Sacul de dormit, izolirul trebuie puşi în saci de nylon ( pungi ), hainele într-un sac şi mâncarea în alt sac.
Trebuie să-ţi faci o trusă medicală ( e bine ca trusa să fie transparentă  vezi rapid ceea ce cauţi şi să fie impermeabilă  nu te trezeşti cu medicamente sau faşe ude şi o borsetă pentru lucruri de mare importanţă, din care nu trebuie să lipsească: busola, chibriturile, bricheta, lanterna cu bateriile de rezervă, 2 lumânări, două fluiere, sfoară, un şiret. Idee: borseta se prinde în jurul rucsacului, undeva deasupra încăperii destinate sacului de dormit  ajungi repede la ele.
În partea de jos a rucsacului pui sacul de dormit, apoi sacul cu haine  ocupă un volum mare, dar în acelaşi timp, uşor  te obligă ca lucrurile grele să le pui mai sus. Cele mai grele lucruri le pui la mijlocul rucsacului, aproape de spatele tău: cortul, butelia, primusul, sacul cu mâncare...
În capac se pun hărţile, mapele,... Harta se înveleşte în nylon, pentru o viaţă mai lungă, pentru a nu se rupe, şi a nu se uda.
Deasupra rucsacului se pune izolirul pe orizontală  în cazul în care poteca este printr-o pădure deasă, izolirul, ca să nu se rupă, se pune în poziţie verticală în spate sau lateral.
În buzunarele rucsacului (dacă sunt), obiectele de toaletă, trusa de prim ajutor ( se poate pune şi în "cămara pentru sacul de dormit"
    mai departe >>
Ing. PETER GROPSIAN
ghid national de turism & monitor de schi
pepetour@equillon.ro
0745 354924
Ultimele vesti pepetour via email: